Flygpungsekorre (Sugerglider) Petaurus breviceps Flygpungsekorren är ett litet pungdjur, ursprungligen från östra och norra Australien, Nya Guinea och infördes även till Tasmanien. Fysisk beskrivning Flygpungsekorren är cirka 16 till 21 cm lång, med en svans nästan lika lång som kroppen och nästan lika tjock som en mänsklig tumme och väger mellan 90 och 150 gram. Pälsen är i allmänhet pärlgrå, med svarta tecken . Andra färgvariationer omfattar leucistic och albinism. Nordliga former tenderar att vara bruna färg i stället för grå.
De mest utmärkande dragen i sin anatomi, är de två hudmembran kallas patagia som sträcker sig från femte fingret och tillbaka till första tån. Dessa är obetydlig när ekorren är i vila. Membranen används för att glida mellan träden, när det är fullt utvidgat utgör de en aerodynamisk yta, stor som en stor näsduk.Membranen används också för att samla in mat under jakt.
De kan också, som en sekundär funktion, hjälpa ekorren undkomma rovdjur, såsom rävar, katter och andra rovdjur. Förmågan att glida från träd till träd har klart begränsat värde när det gäller flygpungsekorrens luftburna rovdjur, bland annat ugglor och kookaburras.
De kan glida överraskande långt - flygningar har mätts på över 50 meter. Den använder sin bakbenen till ett kraftfullt hopp från ett träd och när ca 3 meter från destinationen, drar de bakbenen tätt intill kroppen och något uppåt för att få kontakt med samtliga fyra delar tillsammans.
Det finns sju underarter av flygpungsekorren : P. b. breviceps ( Waterhouse , 1839) P. b. longicaudatus ( Longman , 1924) P. b. ariel ( Gould , 1842) P. b. flavidus ( Tate & Archbold , 1935) P. b. papuanus ( Thomas , 1888) P. b. tafa ( Tate & Archbold , 1935) P. b. biacensis ( Ulmer , 1940)
Flygpungsekorrar lever ofta i grupper på 15 till 30 st. Det är aktiva på natten och jagar insekter och små ryggradsdjur och livnär sig på den söta saven från vissa arter av eukalyptus, akacia och gummihartsträd. Flygpungsekooren kallas även för sugerglider för sin förkärlek för söta livsmedel och dess förmåga att glida genom luften som en flygande ekorre.
Flygpungsekorren kan ockupera områden där det finns träd med håligheter för skydd och tillräckligt med mat. Dess kost varierar kraftigt med både geografi samt bytessäsonger, men de viktigaste punkterna är sav i acacia och vissa Eucalyptusträd, nektar, pollen och leddjur. De är svåra att se i naturen; små, försiktiga och ute nattetid, men ett säkert tecken på dess närvaro är avskalning av bark och tandmärken i de mjuka, gröna skott på akaciaträden.
Vuxna hanar markerar terratoriumet med saliv och med en doft som produceras av olika körtlar på pannan och bröstet, och kan även markera medlemmar i gruppen med denna doft. Besökare som inte är doftmärkta utvisas våldsamt.
Aveln börjar mitt i vintern. Två ungar per hondjur är vanligt, de är kvar i pungen i ca 70 dagar och efter att ha lämnat den kvar inne i boet i ytterligare 40 eller 50 dagar. De unga blir normalt utkastade från gruppen vid 7 till 10 månaders ålder. Ibland bildar de nya grupper om ett område är ledig, men konkurrensen om territorium är hård och inte många överlever de första månaderna av sitt liv. I fångenskap kan de leva upp till femton år.
Utanför Australien är flygpungsekorren ett populärt husdjur, på grund av sin livliga och nyfikna natur. Massor av uppmärksamhet krävs (minst 1-2 timmar dagligen). De har inte så svårt att föröka sig i fångenskap, under rätt förhållanden förstås.
Hej söker 1-2 sugar gliders kan någon säga vart man köper dem
Hej! Är på jakt efter flygpung/sugar gliders.Kontakta mig gärna om det finns något till salu :)
Hej! Jag söker med ljus och lykta efter en liten sugar glider, är det någon kull på gång? :)
Ända där nere såklart:p
I Tollarp, utanför Kristianstad..
Okej! Vart finns dom herrarna?
3 st hannar, under ett år finns.Födda 2020 i mars och maj.
Hej , har ni Flygpungsekorre ?
Ja, vi har 3st hannar, födda 2020 i mars - maj...
Autokorekt är inte det bästa här men skicka ett mail så kanske vi kan snacka på bättre sätt på sms. Mvh Alex Simon Nielsen. Lund
Ja hej, jag vet ej vart man hittar uppfödare till igelkott, nån som har svar hör gärna av er till mig !
Hej jag skulle gärna vilja skaffa ekorre fins det någon kvar? Mejla mig på 10ostberg@gmail.com
hej jag skulle gärna vilja köpa en sibirisk jord ekorre finns det någon kvar?